Bichon frisé – a fajtáról
Ennél a résznél mindenki nagyon, de nagyon hivatalosan, és hosszasan fogalmaz. Mivel én nem vagyok mindenki, ezért egyszerűsítem a fajtáról szóló leírást:
A fajta teljes megnevezése: Bichon a poil frisé. De többnyire rövidítve használatos: bichon frisé – ami engem nem zavar.
A poil frisé azt jelenti franciául, hogy göndör haj. A szőrünk inkább haj (mert nem hullik, hanem megnő, és ezt kozmetikázni kell időnként.
Francia-belga eredetűek vagyunk, elméletileg uszkár és máltai selyem keresztezéséből.
Ami nagyon, de nagyon fontos: KIZÁRÓLAG FEHÉR SZŐRÜNK lehet! Aki nem fehér, az nem frisé.
Amit nagyon érdemes tudni: Fényességes! Kedves! Bájos! Puha! Selymes! Édesség! Szerelem! Illatos! Kunyerálós - jajjj, ez nem! Okos!
Szeretjük, ha simogatnak, babusgatnak, puszilgatnak. Szeretünk sétálni, kirándulni, de leginkább tartozni valakihez. Ha vidámság van, mi is vidámak vagyunk, ha szomorú vagy, megvigasztalunk. Visszahozzuk a labdát neked – ha ettől boldog leszel, de ha jobban esik, akkor megnézünk veled egy filmet. Egy a lényeg, simogass, és dicsérj meg!
Azt mondják, hogy tudományos alapon antiallergének vagyunk. Ezt nem tudom mit jelent, de jól hangzik, ezért ide írtam. Nálunk senki sem allergén, úgyhogy mindegyis.
A fajta méretét tekintve vannak ezek a standard-ok, hogy marmagasság, meg súly, meg ilyesmik.
Teljeskörű, hivatalos leírást a fajtagondozó egyesületünk (Ázsiai Törpekutyák és Bichonok Fajtagondozó Egyesülete) oldalán találhattok rólunk:
http://www.abeinfo2014.com/cikkek/fajtaink-hivatalos-fci-standard-forditasai/bichon-frise/